Een Amerikaans voorbeeld: Biobanken, nader gebruik lichaamsmateriaal en regelgeving

Omdat Biobank onderzoek niet (of deels) onder de defnitie van de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) valt, bestaan er nog veel (juridische) onduidelijkheden rond het opzetten en uitvoeren van Biobank onderzoek in Nederland. Dat deze onduidelijkheden niet alleen in Nederland en Europa bestaan, blijkt wel uit een instructiefilm van het Office for Human Research Protections (OHRP) die op 5 juli 2010 online werd gezet. In de film legt Julie Kaneshiro uit wanneer een Biobank onderzoek onder de (Amerikaanse) wetgeving voor medisch-wetenschappelijk onderzoek valt, onder welke voorwaarden onderzoekers gebruik kunnen maken van lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en welke uitzonderingsmogelijkheden er zoal bestaan.

Het is interessant om te zien hoe de Amerikaanse collega’s de juridische problemen rond Biobanken hebben aangepakt. Het wachten is nu op een soortgelijk filmpje dat uitleg geeft over de Nederlandse situatie.

Bekijk OHRP ‘Research Use of Human Biological Specimens and Other Private Information’ https://www.youtube-nocookie.com/embed/yp5GzAmXlPM