Een paar veranderingen rond de ‘Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken’

Ik ben ooit de ‘Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken‘ gestart om belanghebbenden te informeren over actuele ontwikkelingen rond mensgebonden onderzoek, nieuwe wet- en regelgeving en gereviseerde richtlijnen. Onder het motto ‘op het juiste moment, de juiste informatie, bij de juiste persoon‘. Sinds het versturen van het eerste nummer op 13 juli 2016 zijn er inmiddels 121 nummers van de nieuwsbrief verschenen en is het abonneebestand gegroeid naar 320 abonnees (peildatum 13 september 2020).

Zeker het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat het steeds lastiger wordt om met een periodieke nieuwsbrief ‘op het juiste moment, de juiste informatie, bij de juiste persoon‘ te krijgen. Nieuws en andere ontwikkelingen volgen elkaar soms snel op en er zijn ook best veel organisaties die met relevant nieuws kunnen komen.

Het monitoren van al deze ontwikkelingen en het behapbaar aanbieden ervan via een periodieke nieuwsbrief wordt daardoor een steeds grotere uitdaging voor iemand die dit in zijn vrije tijd naast zijn reguliere betaalde werkzaamheden erbij doet. Voor mij aanleiding om een aantal dingen rond de nieuwsbrief te veranderen.

Weblog uitgebreid met nieuwe overzichtspagina’s voor nieuws, evenementen en publieke consultaties

Allereerst heb ik mijn weblog uitgebreid met drie nieuwe overzichtspagina’s:

Overzichtspagina voor actueel nieuws

Begin 2020 heb ik een overzichtspagina voor actueel nieuws online gezet. De overzichtspagina voor nieuws geeft de inhoud weer van de RSS-feeds die bij een aantal organisaties, instanties, bedrijven en personen (nog) in gebruik zijn (voor een overzicht, klik hier). De ‘nieuwsfeed‘ wordt elke 5 tot 10 minuten bijgewerkt en bevat daardoor de meest actuele berichtgeving van deze organisaties, instanties, bedrijven en personen.

De overzichtspagina voor actueel nieuws is te bereiken via een verkort URL: news.bontrop.com

Overzichtspagina voor bijeenkomsten en evenementen

Het bijhouden van bijeenkomsten en evenementen en rondsturen via een nieuwsbrief en een maandelijks supplement is nogal bewerkelijk. Door de snelle adaptatie van nieuwe technologieën en web conferencing tools is het ook vrij eenvoudig geworden om op korte termijn webinars te organiseren. De termijn is soms alleen zo kort dat een deel van de webinars geeneens het maandelijkse supplement haalt. En om voor elk nieuw evenement een nieuwsbrief te versturen gaat mij te ver.

Voor mij reden om een overzichtspagina voor bijeenkomsten en evenementen aan mijn weblog toe te voegen. Geïnteresseerden zijn dan niet meer afhankelijk van een periodieke nieuwsbrief en een maandelijks supplement om op de hoogte te blijven maar kunnen dan zelf op elk moment van de dag een actueel overzicht van interessante bijeenkomsten en evenementen raadplegen.

De overzichtspagina voor bijeenkomsten en evenementen is te bereiken via een verkort URL: events.bontrop.com

Overzichtspagina voor publieke consultaties

Een overzichtspagina voor publieke consultaties was voor mij een logische vervolgstap. Geïnteresseerden kunnen sinds afgelopen zomer via mijn weblog een actueel overzicht van publieke consultaties raadplegen en zijn daardoor niet meer afhankelijk van de nieuwsbrief en het maandelijkse supplement.

De overzichtspagina voor publieke consultaties is te bereiken via een verkort URL: consultations.bontrop.com

Veranderingen met betrekking tot de ‘Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken’

Ook zijn er een paar zaken met betrekking tot de nieuwsbrief zelf veranderd.

Einde van het Supplement ‘Uitgelicht en gespot op internet‘ en het Supplement ‘Bijeenkomsten & consultaties

Door de komst van deze nieuwe overzichtspagina’s voor nieuws, evenementen en publieke consultaties ben ik ook gestopt met het Supplement ‘Uitgelicht en gespot op internet‘ (laatste uitgave 23 februari 2020) en het Supplement ‘Bijeenkomsten & consultaties‘ (laatste uitgave 1 juni 2020).

De frequentie van verschijnen en de inhoud van de nieuwsbrief

Mede ingegeven door de nieuwe overzichtspagina’s voor nieuws, evenementen en publieke consultaties, alsmede door de overzichtspagina ‘Coronavirus, COVID-19 & Clinical Research: an overview‘ die ik in maart 2020 online heb gezet, ben ik voornemens meer gebruik te gaan maken van mijn weblog om nieuws en ontwikkelingen onder de aandacht te brengen. Door vaker mijn weblog te gebruiken kan ik de frequentie waarin de ‘Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken‘ verschijnt verlagen.

Ook de inhoud van de nieuwsbrief gaat veranderen. De nieuwsbrief zal zich in het vervolg minder gaan richten op de achtergronden. Het zal voornamelijk een overzicht gaan worden van nieuws en andere relevante ontwikkelingen die zich hebben voorgedaan. Voor achtergronden wordt dan verwezen naar andere bronnen en/of naar mijn weblog.

Toekomst

Het is lastig te voorspellen hoe de ‘Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken‘ er over een jaar van nu uitziet. Ik zie dat veel organisaties, instanties en bedrijven de informatievoorziening (bijna) goed op orde hebben en vrij snel hun eigen nieuws verspreiden. De noodzaak voor een nieuwsbrief neemt hierdoor af.

Wat nog wel lijkt te ontbreken is een manier om al dat nieuws bij elkaar te krijgen. Hier zou de nieuwsbrief, in combinatie met de nieuwe overzichtspagina’s, nog van dienst kunnen zijn.

Voornemens voor komend jaar

Met deze verandering hoop ik dat ‘de juiste informatie‘ weer op ‘het juiste moment‘ bij ‘de juiste persoon‘ terechtkomt. Komend jaar gaan we bezien of dat gaat lukken.

10 Responses

 1. Ilonka Schoester says:

  Hoi Vincent,

  Ook ik vind je nieuwsbrieven erg waardevol. Het helpt mij bij het up to date blijven en info binnen het bedrijf te verspreiden. En ik snap dat het allemaal wel erg veel wordt naast je baan. Ik heb je URLs als terugkerend item in mijn agenda gezet, zodat ik op die manier alle info kan blijven volgen.

  Groeten,

  Ilonka.

  • Vincent Bontrop says:

   Hoi Ilonka,
   Dank je bericht en waardering. De nieuwsbrief verdwijnt ook niet, hij wordt alleen een beetje anders. Het weblog gaat een belangrijke (ondersteunende) rol hierbij spelen.
   Bij het abonneren op de nieuwsbrief kun je aanvinken of je nieuwe berichten op het blog wilt ontvangen.
   Groet, Vincent

 2. Nanda Brattinga says:

  Beste Vincent,

  Kan mij voorstellen dat het ontzettend veel werk is om de nieuwsbrieven te schrijven en alle bronnen te checken. Jouw bijdrages worden zeer gewaardeerd, het helpt ons om up-to-date te blijven. Hartelijk dank!! Ik blijf je volgen via je weblog.

  Groeten, Nanda

  • Vincent Bontrop says:

   Dat vind ik fijn om te horen/lezen Nanda! Ook dank aan jou/jullie voor het (blijven) volgen. Ik zal mijn best blijven doen!
   Groet, Vincent

 3. Karin Baas says:

  Hartelijk dank voor al je inspanningen, ik vind je site en vooral je nieuwsbrief erg waardevol. Ook ik verzamel ze en heb al vaker “teruggezocht en -gelezen”. Ik waardeer je inspanningen enorm, dank hiervoor!

  • Vincent Bontrop says:

   Graag gedaan Karin! Zonder al die abonnees was het natuurlijk ook niet gelukt. Ben jou en al die andere abonnees dus ook zeer dankbaar.
   Groet, Vincent

 4. complimenten en veel dank ook hoe je tot nu alles hebt weten bij te houden en toe ontsluiten. Het moet een monnikenarbeid zijn (geweest).

 5. Hoi Vincent,
  Al je nieuwsbrieven verzamel ik en heel vaak val ik terug op de oudere nieuwsbrieven om een aantal zaken nog een keer na te kijken. Graag wil ik binnenkort weer eens even met je van gedachten wisselen onder het genot van. Vindt je dat ook een goed idee? Zo ja, dan maken we een afspraak.
  Groeten, Herman