Gezien bij Op1: Paul Elbers over de inzet van AI tegen COVID-19

Gisteravond heb ik de uitzending gezien van Op1 van afgelopen maandag 23 maart 2020, met daarin een interview met Paul Elbers over de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) tegen COVID-19.

Uitzending gemist?

Voor degene die het hebben gemist heb ik hieronder het fragment van de uitzending opgenomen:

Paul Elbers over inzet van artificial intelligence tegen coronavirus (Op1, uitzending van maandag 23 maart 2020). BNNVARA, EO, MAX en WNL. Medisch specialisten en datawetenschappers gaan per direct kunstmatige intelligentie inzetten in de strijd tegen het coronavirus. Intensivist Paul Elbers van het Amsterdam UMC staat aan de wieg van dit initiatief en vertelde bij Op1 hoe dit in z’n werk gaat.

 

De link naar de uitzending vindt u hier.

Wettelijke mogelijkheden nader gebruik medische gegevens voor wetenschappelijk onderzoek

WGBO

Artikel 458, eerste lid, onder a. van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) biedt inderdaad de mogelijkheid om zonder toestemming gegevens uit het patiëntendossier te verstrekken ten behoeve van ‘wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de volksgezondheid‘. Uiteraard zijn er wel voorwaarden aan verbonden maar dat zou voor een willekeurige gezondheidsinstelling met de juiste know how in huis geen probleem mogen vormen.

Artikel 458, eerste lid, onder a. van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO)

UAVG

De Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (UAVG) biedt in artikel 24, uiteraard onder voorwaarden, de mogelijkheid bij wetenschappelijk onderzoek van toestemming af te zien indien het vragen ervan onmogelijk blijkt of een onevenredige inspanning kost.

Artikel 24 Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (UAVG)

Binnen de wettelijk kaders

De verwerking van persoonsgegevens voor wetenschappelijk onderzoek (ook indien de persoonsgegevens gepseudonimiseerd/gecodeerd zijn) dient uiteraard wel in overeenstemming met de vereisten uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) te worden verricht.

De Algemene verordening gegevensbescherming vindt u hier.

Gerelateerd

1 Response

  1. Evert-Ben van Veen says:

    Paul is correct but many do not seem to know this. we recently published a statement about using patient data for health research during emergency care. See: https://www.medlaw.nl/nieuws/gedragscode-gezondheidsonderzoek-en-covid-19/