Een drukke maar ook zeer inspirerende week achter de rug, met dank aan de NVFG!

Het was de week waarin op maandag 18 september 2023 de jaarlijkse NVFG* ClinOpsDag werd georganiseerd. Na een aantal jaren van afwezigheid, mede door de coronapandemie, werd het weer eens tijd om mijn neus te laten zien en ‘oude’ bekende in real life te ontmoeten en te spreken. Naast de inhoudelijke plenaire sessies ook weer veel inspiratie en energie opgedaan bij de break-out sessies over onder andere de toekomst van klinische proeven, ‘patient centricity’, ICH-GCP en decentrale elementen in klinische proeven (door Eric Klaver) en de “wondere wereld van prehospitaal onderzoek” door Mischa Knol, over medisch-wetenschappelijk onderzoek dat wordt uitgevoerd bij Ambulance Rotterdam-Rijnmond. Zeker deze laatste break-out sessie was ook voor mij weer een wake-up call dat niet al het onderzoek op precies dezelfde wijze kan worden uitgevoerd en de wereld van de ‘theoretische’ regelgeving niet altijd passend is voor de praktijk waar de ambulancediensten mee te maken krijgen bij het doen van medisch-wetenschappelijk onderzoek. Een zeer interessant en leerzaam onderwerp om t.z.t. nog iets mee toe doen. Wat en in welk gremium, dat weet ik nog niet. Maar het staat wel bovenaan mijn notitieblokje om er op terug te komen.

Rest mij enkel nog de organisatie (Jamaine Daalder, Laura Kuenen, Willemijn Groothuis, René Pulles, Daniela de Hooge, Lisette Penners, Lisette Cortenraad, Tamara van Zuylen, Daphne Wouters-van Scheppingen, Mirjam Evers, Anton Prinssen, Natascha Helder, Marloes van den Nieuwendijk, Charlotte van der Eng) te bedanken voor deze mooie en inspirerende dag. Ik heb weer aardig wat energie opgedaan om samen met de rest van onderzoekend Nederland er een succes van te maken!

*NVFG: Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde