Achter de schermen: Hindernissen en andere uitdagingen

De leuke kanten van dit weblog en de Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken zijn het spotten en delen van actualiteiten, nieuwe wetten en andere handigheidjes.

De minder leuke kanten, en ja die zijn er ook, zijn het onderhouden van het weblog en de hindernissen die dit en het spotten van nieuwtjes tot een uitdaging maken. Soms deel ik deze weleens via de nieuwsbrief of via mijn weblog, ingegeven vanuit mijn idealistische hoop dat dit “ergens” wordt opgepakt, maar een groot deel van deze hindernissen worden achter de schermen overkomen.

Of niet, en gelaten voor wat het is.

Toch leek het mij wel leuk de mensen een te laten zien welke welbekende spelletjes er achter de schermen worden gespeeld.

Verborgen nieuwtjes en documenten

Een spel dat regelmatig wordt gespeeld is Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Het wil bij een aantal instituten namelijk weleens gebeuren dat zij nieuwe of bijgewerkte documenten online plaatsen zonder er enige ruchtbaarheid aan te geven. Het meest recente voorbeeld is het bijgewerkte Questions and Answers Document – Regulation (EU) 536/2014. Waarschijnlijk aan EudraLex Volume 10 ‘Clinical trials guidelines’ toegevoegd op 22 december 2022, maar alleen mensen die al deze documenten in de gaten houden merken wijzigingen zoals deze op.

En het instituut zelf? We houden de ‘latest updates‘ maar in de gaten…

Gebroken links en de verdwenen documenten

Iedereen die op haar of zijn website verwijst naar andere pagina’s en/of documenten krijgt ermee te maken: linkrot

Hyperlinks die ineens niet meer werken en een ‘404 – Pagina niet gevonden‘ opleveren als er op wordt geklikt.

Het monitoren en repareren van gebroken links doet denken aan het spel ‘Whac-a-Mole’. Zodra gebroken hyperlinks gerepareerd zijn duiken er weer nieuwe op.

En het is niet altijd eenvoudig om gebroken links weer werkend te krijgen. Het komt namelijk ook voor dat instituten een nieuwe website lanceren en deze zodanig hebben “opgeschoond” dat sommige belangrijke nieuwsberichten en andere documenten ineens onvindbaar zijn. Alsof ze nooit hebben bestaan.

En dan gaan we zoeken. Soms lukt het en soms lukt het niet om de verdwenen pagina terug te vinden. Niet met Google. En ook niet met de zoekfunctie van de website zelf.

Dan is er gelukkig nog het ‘Internet Archive‘. Zolang de meest recente versie van de ‘verdwenen’ webpagina of het document maar is gedocumenteerd door het ‘Internet Archive’ kan de gebroken link worden gerepareerd door naar de gearchiveerde webpagina te verwijzen.

En als de gebroken link niet hersteld kan worden? Dan is het simpelweg ‘game over’ en wordt de gebroken hyperlink verwijderd.

Mijn ervaring is dat zelf een kopie bewaren van belangrijke documenten de beste verzekering is tegen linkrot en het eeuwig zoekraken van informatie. Scheelt weer een paar ‘moles to whack‘.

Niet afgeleverde nieuwsbrieven, spamfilters en blocklists

Het is altijd even spannend als ik weer eens een nieuwsbrief heb verstuurd of ze daadwerkelijk aankomen of dat er een aantal in een of andere spamfilter is blijven hangen. Voor zover ik weet ontvangt het merendeel van de abonnees de nieuwsbrief zonder problemen netjes in hun e-mailbox maar er zijn ook abonnees die minder gelukkig zijn als de nieuwsbrief weer eens een te hoge spamscore haalt.

Het is telkens een uitdaging om de nieuwsbrief zodanig samen te stellen dat deze door zo min mogelijk spamfilters wordt tegengehouden. De nieuwsbrief mag niet teveel hyperlinks bevatten en bij teveel afbeeldingen weet ik zeker dat er ergens een filter gaat steigeren. Het gaat om het vinden van de juiste combinatie. Niet zo gek dit mij doet denken aan “Mastermind”.

Trackers die in de weg staan

Naast het monitoren van een aantal websites ontvang en screen ik ook nieuwsbrieven van andere organisaties. Als een “Pacman” zuigen we het nieuws op totdat een spookje ons de weg verspert. Dit spookje komen we tegen bij organisaties die héél graag statistieken willen bijhouden zoals bijvoorbeeld hoe vaak een nieuwsbrief wordt geopend, welke hyperlinks er zijn aangeklikt, en hoe vaak is de nieuwsbrief doorgestuurd naar anderen.

Mijn browsers zijn zodanig ingesteld dat bij een deel van deze nieuwsbrieven de pagina’s waarnaar verwezen wordt niet weergegeven kunnen worden. Dit euvel is vaak eenvoudig te verhelpen door direct naar de website van de organisatie te gaan. Maar als de informatie uitsluitend via een dergelijke nieuwsbrief te bemachtigen is dan houdt het op.

En als je op vrijdagavond iets te vaak tegen deze spookjes aanloopt dan gaat dat frustreren en wordt het tijd voor een ander spelletje voordat spreekwoordelijk ‘de stukken door de kamer vliegen’.

Defecte documenten

Er zal geen einde komen aan de productie van nieuwe documenten en de revisie van bestaande documenten. Waar hopelijk wel een einde aan zal komen zijn de compatibiliteitsissues die voorkomen dat deze documenten normaal geopend en gebruikt kunnen worden. Vaak lossen deze issues zich vanzelf op zodra we een paar Microsoft updates verder zijn maar tot die tijd heeft wel wat weg van “Dokter Bibber”, waarbij je geconcentreerd aan de slag gaat met het verwijderen van een botje in de hoop dat de zoemer niet afgaat. Of in dit geval: in de hoop dat het document opent…

Featured image

Featured image by: fabrikant: Jumbo / drukkerij doos: Portielje / drukkerij spelbord: IJssel, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons