Onderzoek beëindigd? Bedrijf gefuseerd of nieuwe naam gekregen? Organisatie opgeheven? Laat je (oude) domeinnaam niet verlopen!

Vorig jaar heb ik naar aanleiding van het opheffen van het Nederlands Trial Register al een keer gewezen op het risico van het laten verlopen van domeinnamen. Meer dan een week geleden kwam Retraction Watch met het bericht “Three journals’ web domains expired. Then major indexes pointed to hijacked versions“, waarin weer een fascinerend voorbeeld werd gegeven van een verlopen domeinnaam die is overgenomen door een partij met dubieuze intenties. Deze ontwikkeling, waarover afgelopen week ook in het NRC werd bericht, leek mij een goede aanleiding de waarschuwing om domeinnamen niet te laten verlopen nogmaals onder de aandacht te brengen.

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) heeft een uitleg gepubliceerd wat te doen als een merknaam wordt misbruikt:

De meeste instellingen en organisaties hebben een eigen juridische afdeling. Schroom niet om deze te consulteren als een soortgelijke situatie zich voordoet.