Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken

Nr. 111
22 maart 2020

Beste abonnee,

Hierbij ontvangt u de Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken van 22 maart 2020, met de laatste ontwikkelingen rond medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen, nieuwe wetgeving en gereviseerde richtlijnen.

Allereerst mijn complimenten aan iedereen die zijn stinkende best doet om deze pandemie te bestrijden en al die mensen die hierin faciliteren en in staat zijn om het onmogelijke mogelijk te maken. Het is een hele drukke week geweest en voor veel van jullie ook een heel zware week. En dit is nog maar het begin. We staan samen voor een enorme uitdaging. Laten we daarom doen waar we goed in zijn en volop onze kennis, kunde en talenten inzetten. Op de werkvloer, achter de schermen en tussen de bedrijven door. Samen kunnen we de uitdaging aan!

Keep safe!

Met vriendelijke groet,

Vincent Bontrop
www.bontrop.com

U kunt met mij linken via LinkedIn.

Inhoud


Wilt u uw e-mailadres wijzigen of bent u van werkgever veranderd en wilt u de Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken blijven ontvangen? U kunt eenvoudig zelf uw e-mailadres aanpassen. Klik hier om uw e-mailadres bij te werken.

Coronavirus, COVID-19

Image
Coronavirus, COVID-19 & Clinical Research: een overzicht
Pagina bijgewerkt: 21 maart 2020, 22:47 uur Onderstaand overzicht is overgenomen uit de Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken nr. 110 van 15 maart 2020 en aangevuld met informatie die ondertussen beschikbaar…
Lees verder
Image
Voor Nederland bruikbare guidance voor mensgebonden onderzoek in verband met COVID-19
De guidance die naar mijn mening sponsors en onderzoekers in Nederland het meest te bieden heeft betreft die van de CCMO, FDA, EMA, MHRA, NHS en ACRO. De bestaande guidance kan op elk moment van de dag worden bijgewerkt en veranderen. En omdat de documenten goed leesbaar zijn heb ik hier geen aparte, “eigen” versie van gemaakt. Dit zou ook niet ten goede komen aan de veiligheid voor proefpersonen en kwaliteit van studies.
Lees verder

Voor actuele informatie en aanwijzingen vanuit officiële instanties verzoek ik u om de berichtgeving van de officiële instanties in de gaten te houden:

CCMO - www.ccmo.nl
IGJ - www.igj.nl

Houdt tevens de berichtgeving van uw eigen werkgever, opdrachtgever en instelling in de gaten!

Medisch wetenschappelijk onderzoek

Nieuws uit het veld

Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek

College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

European Medicines Agency

European Refence Networks

Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (België)

"Voor een aantal specifieke materies gaat het FAGG gedetailleerde nationale richtsnoeren uitwerken zoals de rechtstreekse aflevering aan patiënten. Deze nationale richtsnoeren worden op 25 maart 2020 gepubliceerd." - FAGG, 21 maart 2020

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Norway's National Consensus Platform (dierexperimenteel onderzoek)

The Global Alliance for Genomics and Health

Voor een volledig overzicht van richtlijnen, resources en andere informatie rond COVID-19, raadpleeg de pagina Coronavirus, COVID-19 & Clinical Research: een overzicht

Meer nieuws? Ga naar news.bontrop.com

Geneesmiddelen

EMA Management Board: Audit ECTR CTIS gepland begin december 2020

De Management Board van het European Medicines Agency heeft in haar vergadering van maart 2020 de ontwikkelingen rond het Clinical Trials Information System (CTIS) besproken.

Volgens het persbericht staat de audit gepland voor begin december 2020.

"Further to the endorsement in December 2019 of the ‘audit readiness assessment’ the Board noted that a second assessment is being carried out in the first months of 2020 to further identify critical items that must be addressed prior to the audit. So far, the Union Control and Inspection modules of CTIS have been assessed by specialised users in those areas, in collaboration with the product owners. This assessment will be completed in April 2020 and will be followed by a further operational assessment including of the public portal to allow determining the full scope of the auditable version of the system." (bron: Press release 'EMA Management Board – highlights of March 2020 meeting' d.d. 20 maart 2020)

Bron/Lees verder

EMA publiceert richtsnoer voor uitvoering klinisch onderzoek tijdens de COVID-19 (Coronavirus) pandemie

De Europese Commissie, het European Medicines Agency (EMA) en het Head of Medicines Agencies (HMA) hebben op 20 maart 2020 een richtsnoer gepubliceerd voor de uitvoering van klinisch onderzoek tijdens de COVID-19 (Coronavirus) pandemie.

Download

Aanpassing DCRF ECTR-brochure vanwege niet werkende verwijzingen

De Dutch Clinical Research Foundation (DCRF) heeft op 12 maart 2020 een nieuwe brochure over de ECTR op haar website geplaatst. De aanpassing is minimaal en betreft enkel de correctie van een aantal verwijzingen (gebroken links) naar de CCMO en DCRF websites.

De ECTR brochure is te downloaden via de website van de DCRF of door op de knop hieronder te klikken.

Download

België: CT-College publiceert 'Informatiebrochure voor interventionele studies met geneesmiddel bij volwassen patiënten'

Het College Klinische Proeven (CT-College) van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft op 19 maart 2020 een 'Informatiebrochure voor interventionele studies met geneesmiddel bij volwassen patiënten' gepubliceerd.

De informatiebrochure van 28 pagina's bevat informatie voor potentiële deelnemers onder meer over wat geneesmiddelenonderzoek betekent, in grote lijnen hoe het proces van instemmen tot deelname verloopt, en informatie over wat hun rechten als deelnemer zijn.

De 'Informatiebrochure voor interventionele studies met geneesmiddel bij volwassen patiënten' is te downloaden via de website van het CT-College of door op de knop hieronder te klikken.

Download
Medische hulpmiddelen

Medische hulpmiddelen: Nieuws uit het veld

MHRA

Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Overig nieuws

Biobanken

België: Koninklijk besluit betreffende de registratie van wilsverklaringen over de wegneming van menselijk lichaamsmateriaal en gevolgen voor biobanken

Koninklijk besluit betreffende de registratie van wilsverklaringen over de wegneming van menselijk lichaamsmateriaal, met inbegrip van organen, na overlijden (9 februari 2020).

Lees verder
Bijeenkomsten

** LET OP: Momenteel worden er veel bijeenkomsten geannuleerd of verplaatst. Controleer altijd de website van de organisatie omtrent de actuele situatie en het wel/niet doorgaan van een bijeenkomst **

 

28 april 2020 - EUCROF: Webinar 'Traceability in Clinical Trials: Challenges of the new EU TMF/eTMF Guideline

Tijdstip: 10:00 - 11:00 uur CEST

Lees verder

Publieke consultatie

MDIC*: Maximizing Patient Input in the Design and Development of Medical Device Clinical Trials White Paper

*MDIC = Medical Device Innovation Consortium

Consutatie loopt tot 2 april 2020

Lees verder

Meer bijeenkomsten en consultaties?

** LET OP: Momenteel worden er veel bijeenkomsten geannuleerd of verplaatst. Controleer altijd de website van de organisatie omtrent de actuele situatie en het wel/niet doorgaan van een bijeenkomst **

Voor meer bijeenkomsten en consultaties zie ook:

Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken nr. 110 (15 maart 2020)

Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken nr. 109 (9 maart 2020)

Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken nr. 108 (9 maart 2020)

Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken nr. 107 (2 maart 2020)

Supplement 'Bijeenkomsten & Consultaties'


Het supplement 'Bijeenkomsten & Consultaties' is een bijlage van de 'Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken', met een overzicht van alle symposia, congressen, bijeenkomsten, publieke consultaties en andere enquêtes die de komende maanden op de rol staan (én die bij mij bekend zijn!).

Bent u abonnee van de nieuwsbrief en ontvangt u het Supplement 'Bijeenkomsten & Consultaties' nog niet? Wijziging vandaag nog uw voorkeuren en vink het maandelijkse supplement aan.

Heeft u een nieuwstip? Stuur mij uw nieuwstip door te antwoorden op deze e-mail of door een bericht te sturen via het contactformulier op de website.

Contact

Voor vragen kunt u mij bereiken door te antwoorden op deze e-mail. of door een bericht te sturen via het contactformulier op de website.


Copyright © Vincent Bontrop, All rights reserved.

Contactgegevens:
Hopakker - 3514 BZ Utrecht - Netherlands

This email was sent to {email}
Want to change how you receive these emails?