Bekijk deze e-mail in uw browser

Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken

Nr. 81
17 februari 2019

Beste abonnee,

Hierbij ontvangt u de Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken van 17 februari 2019, met de laatste ontwikkelingen rond medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen, nieuwe wetgeving en gereviseerde richtlijnen.

In deze nieuwsbrief kort aandacht voor een recent verschenen blogpost met meer informatie over de herkomst van de Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken, en een herhaling van de oproep uit nieuwsbrief nummer 74 van 16 december 2018 om vragen over de 'eindrapportage' in te sturen.

Tevens maak ik van de gelegenheid gebruik de vernieuwde webpagina 'News from other sources' onder de aandacht te brengen. Het probleem van de oude pagina is verholpen en een aantal feeds worden nu vaker ververst (viermaal per uur).

Veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,

Vincent Bontrop

U kunt met mij linken via LinkedIn.

 

Inhoudsopgave 

Er was eens een nieuwsbrief…

Deze blogpost lag al een tijdje in de onderste bureaulade. Ver uit het zicht verdwenen en vergeten. Maar gezien de groei van het abonneebestand van de Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken in het afgelopen jaar, leek mij dit een geschikt moment het stof van de blogpost af te blazen en de lezers iets meer te vertellen over de nieuwsbrief.

Lees verder

Medisch wetenschappelijk onderzoek

METC Twente fuseert per 1 april met de Medical research Ethics Committees United

De Universiteit Twente heeft op 24 januari 2019 het nieuws gebracht dat de METC Twente per 1 april 2019 gaat fuseren met de Medical research Ethics Committees United (MEC-U).

Lees verder

 

Nieuwe website over medisch-wetenschappelijk onderzoek met minderjarigen voor kinderen, ouders, onderzoekers en ethische commissies

Op 6 februari 2019 heeft de onderzoeksgroep Kind in Onderzoek (LUMC & Amsterdam UMC), de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (VSOP) en de Stichting Kind&Ziekenhuis een nieuwe website gelanceerd over medisch-wetenschappelijk onderzoek met kinderen.

De website is zowel gericht op kinderen en ouders, als op onderzoekers en METCs. Voor kinderen en ouders bevat de website extra achtergrondinformatie over medisch-wetenschappelijk onderzoek. En onderzoekers en METCs kunnen op de website meerdere handreikingen raadplegen voor het opstellen van onderzoeksprotocollen en uitvoeren van onderzoek met minderjarigen.

"Op de website vindt u praktische informatie over de ervaringen van kinderen die meedoen met wetenschappelijk onderzoek en hoe u kinderen actiever bij onderzoek kunt betrekken. Ook zijn er verschillende instrumenten op de site om u te helpen uw onderzoek beter te laten aansluiten bij de beleving van kinderen."

Op de website zijn de volgende tools te downloaden:

Later dit jaar volgt ook nog de (DCRF) model PIF voor minderjarige proefpersonen.

Bron/Ga naar Website KindEnOnderzoek.nl - Over deze website

Bron/Ga naar Website KindEnOnderzoek.nl - voor professionals

Ga naar Website KindEnOnderzoek.nl - voor kinderen en ouders

Persberichten

 

Uitgelicht: Brexit, EMA

European Commission

European Data Protection Board

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra

Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde

UK Department for Business, Energy & Industrial Strategy and Office for Product Safety and Standards (medical devices)

Overige

Geneesmiddelenonderzoek

Stand van zaken: Uploaden onderzoeksresultaten in EU Clinical Trial Register

Zoals gemeld in de Nieuwsbrief voor Goede Onderzoekspraktijken nummer 65 van 22 september 2018 en nummer 68 van 9 oktober 2018, is op 12 september 2018 de door Ben Goldacre en het EBM DataLab (Universiteit Oxford) ontwikkelde EU Trials Tracker website gelanceerd. Met behulp van de EU Trials Tracker kan inzichtelijk worden gemaakt de mate waarin opdrachtgevers de verplichting naleven om onderzoeksresultaten binnen 1 jaar na einde studie te uploaden naar het EU Clinical Trial Register (EUCTR).

Achtergrond: Sinds 21 juli 2014 zijn opdrachtgevers van geneesmiddelenonderzoek verplicht om de onderzoeksresultaten binnen 12 maanden na het einde van het onderzoek te uploaden naar de European Clinical Trials Database (EudraCT). Voor onderzoek dat reeds vóór 21 juli 2014 was beëindigd moesten de onderzoeksresultaten retrospectief aan EudraCT worden toegevoegd.

Met behulp van de EU Trials Tracker kan dus ook worden nagegaan hoe het is gesteld met de naleving van deze verplichting door Nederlandse en Belgische instellingen (niet-commercieel).

Onderstaand overzicht van 12 instellingen uit Nederland en België is samengesteld door eerst de gegevens van de EU Trials Tracker website te kopiëren naar een Excel bestand. Uit het overzicht van in totaal 4897 opdrachtgevers zijn vervolgens met de hand de instellingen uit Nederland en België geselecteerd. Van de overgebleven 99 opdrachtgevers zijn vervolgens de opdrachtgevers geselecteerd waarvan de EU Trials Tracker aangeeft dat er "Trials due to report results" zijn. Deze Nederlandse en Belgische opdrachtgevers hebben dus geneesmiddelenonderzoeken die een jaar (of langer) geleden zijn beëindigd. Van een aantal van deze beëindigde geneesmiddelenonderzoeken zijn inmiddels resultaten geüpload. Echter van het merendeel van de beëindigde geneesmiddelenonderzoeken zijn volgens de EU Trials Tracker nog géén resultaten geupload naar het EU Clinical Trial Register.

Overzicht van 12 instellingen (Nederland & België)

 1. Radboud University (33,3% - 1 van de 3 beëindigde clinical trials gerapporteerd)
 2. Utrecht University (16,7% - 1 van de 6 beëindigde clinical trials gerapporteerd)
 3. KU Leuven (12,5% - 2 van de 16 beëindigde clinical trials gerapporteerd)
 4. Ghent University (0% - 0 van de 24 beëindigde clinical trials gerapporteerd)
 5. Université libre de Bruxelles & Vrije Universiteit Brussel (0% - 0 van de 7 beëindigde clinical trials gerapporteerd, cumulatief)
 6. University of Amsterdam (0% - 0 van de 5 beëindigde clinical trials gerapporteerd)
 7. University of Antwerp (0% - 0 van de 4 beëindigde clinical trials gerapporteerd)
 8. Erasmus University (0% - 0 van de 3 beëindigde clinical trials gerapporteerd)
 9. VU University Medical Centre (0% - 0 van de 3 beëindigde clinical trials gerapporteerd)
 10. Maastricht University (0% - 0 van de 2 beëindigde clinical trials gerapporteerd)
 11. Meander Medical Center (0% - 0 van de 1 beëindigde clinical trials gerapporteerd)
 12. Sint Maartenskliniek (0% - 0 van de 1 beëindigde clinical trials gerapporteerd)

Benadrukt moet worden dat bovenstaand overzicht van 12 instellingen een momentopname is. De gegevens van de EU Trials Tracker, waar het overzicht op is gebaseerd, zijn voor het laatst op 1 februari 2019 ververst. Tevens moet worden opgemerkt dat de EU Trials Tracker niet in staat is om alle geneesmiddelenonderzoeken aan de juiste opdrachtgever te koppelen. Dit komt doordat niet alle geneesmiddelenonderzoeken op een juiste manier in het EUCTR zijn geregistreerd.

Niet alleen bevat het EUCTR foutieve gegevens (bijv.: naam opdrachtgever verkeerd gespeld/foutief ingevuld; verkeerde partij (subsidiegever ZonMw) als opdrachtgever ingevuld), het EUCTR bevat ook tegenstrijdige informatie (bijv. geneesmiddelenonderzoeken met een geregistreerde einddatum, waarbij het EUCTR aangeeft dat de studie nog loopt). Opdrachtgevers kunnen dus voor meer geneesmiddelenonderzoeken verantwoordelijk zijn dan wordt weergegeven door het EUCTR.

Als opdrachtgevers in kaart willen brengen voor welke geneesmiddelenonderzoeken zij verantwoordelijk zijn kunnen zij niet enkel vertrouwen op het EUCTR en de EU Trials Tracker. Opdrachtgevers zullen ook in de eigen registers moeten gaan zoeken.

De ruwe gegevens waar bovenstaand overzicht op is gebaseerd zijn te downloaden middels de link hieronder.

Download Excel bestand met ruwe data (via Box)

Ga naar EU Trials Tracker

Ga naar EU Clinical Trial Register

Ga naar EudraCT Results related documentation

Download Trial results: Modalities and timing of posting (version 9 January 2018)


Gerelateerd

Meer nieuws

AVG, privacy, persoonsgegevens

Biobanken

Clinical trials

Clinical trials: Recruitement, participation, inclusion, diversity, vulnerable, consent

Clinical trials results reporting

Dutch Oncology Research Platform

Medische hulpmiddelen en IVD

Open access, Plan S, Data sharing

Overig nieuws

 

Oproep: Heeft u een vraag over de eindrapportage bij medisch-wetenschappelijk onderzoek?

Binnen een jaar na het einde van een medisch-wetenschappelijk onderzoek moet er een eindrapportage worden ingediend bij de toetsende METC (en Bevoegde Instantie indien geneesmiddelenonderzoek). Uit vragen die ik ontvang blijk dat het soms niet geheel duidelijk is wat er wordt verwacht van een eindrapportage.

Nu ben ik bezig eea. uit te zoeken en de verplichting nader te verduidelijken, en ik ben daarbij ook zeer benieuwd naar uw vragen. Stuur mij uw vraag toe door te antwoorden op deze e-mail, via het contactformulier op mijn website, of door een e-mail te sturen naar: info@bontrop.com De antwoorden op de ingestuurde vragen verwerk ik in een artikel/blogpost over de eindrapportage. Deze blogpost verschijnt tzt op mijn eigen website.

Bijeenkomsten

19 februari 2019 - EFGCP & MedTech Europe: Roundtable Discussion - What is sufficient clinical data per MDR for legacy products?

Locatie: Den Haag

Lees verder


26 februari 2019 - BioCelerate webinar: Protocol Template for Repeat-Dose Toxicology Studies

Tijdstip: 16:00 - 17:00 uur CET

Lees verder


27 februari 2019 - BioCelerate webinar: Protocol Template for Repeat-Dose Toxicology Studies

Tijdstip: 2:00 - 3:00 uur CET

Lees verder


6 maart 2019 - Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen: Kennisatelier Geneesmiddelensector bereidt zich voor op naderende Brexit

Locatie: Brussel

Lees verder


7 maart 2019 - ZonMw en Health~Holland: 4e editie Life Sciences & Health publiek-private samenwerking (LSH PPS) dag: Innovatie door co-creatie

Locatie: Utrecht

Lees verder


14 maart 2019 - NVFG Medical Affairs Dag 2019: Shaping the Future

Locatie: Veenendaal

Lees verder


21 maart 2019 - NCad & IvD: 1e Harry Blom-beraad 'Wat is er mis met solitaire huisvesting van mannelijke knaagdieren?'

Locatie: Utrecht

Lees verder


17 april 2019 - RSNN workshop “The future of clinical trials and evidence generation, and their use in regulatory decision making” *updated*

Locatie: Amsterdam

Lees verder


30 april 2019 - CIOMS: Open Meeting on Patient Involvement in Development and Safe Use of Medicines

Locatie: Geneve

Lees verder


20 mei 2019 - ECRIN*: International Clinical Trials Day 2019

*ECRIN = European Clinical Research Infrastructure Network

Locatie: Parijs

Lees verder


17 - 21 June 2019 - 6th UMCG summer school: Fundamentals of Biobanking and Cohort Research

Locatie: Groningen

Lees verder


29 juni - 2 juli 2019 - 14th Congress of the European Association for Clinical Pharmacology and Therapeutics "Clinical Pharmacology meeting tomorrow’s health care challenges"

Locatie: Stockholm

Lees verder


23 september 2019 - COPE European Seminar 2019

Locatie: Leiden

Lees verder


1 oktober 2019 - NVFG Jaarcongres

Nog geen programma en locatie bekend

Lees verder

Publieke Consultaties

EUCROF & The eClinical Forum: eSRA* survey

*eSRA = eSource-Readiness Assessment

Reageren tot 22 februari 2019

Lees verder


HMA/EMA Joint Task Force on Big Data - Summary report

The task force invites stakeholders to submit comments on the core recommendations in the summary report.

Consultatie open tot 15 april 2019

Lees verder


EMA: Draft guideline on clinical investigation of medicinal products for the treatment of gout

Consultatie open tot 8 augustus 2019

Lees verder

Meer bijeenkomsten en consultaties

Meer bijeenkomsten en consultaties:

Contactgegevens

Voor vragen kunt u mij bereiken door te antwoorden op deze e-mail, of door een bericht te sturen via het contactformulier op de website.

 

Copyright © Vincent Bontrop, All rights reserved.

Contactgegevens:
Hopakker - 3514 BZ Utrecht - Netherlands

www.bontrop.com

This email was sent to {email}
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list