KNAW: Deel III – impact van COVID-19: ‘Wervelende wetenschap’

Datum: 13 December 2021
Tijd: 00:00 - 00:00
Locatie: Webinar

Tijdens de pandemie werd er in een razend tempo nieuwe kennis ontwikkeld met een directe maatschappelijke impact. Onderzoekers lanceerden al snel initiatieven om hun kennis relevant te maken voor de nieuwe situatie. Wat hebben we geleerd? En wat is de mogelijke prijs die we hebben betaald? We bespreken de vraag hoe we onderzoekers die hun onderzoek op deze manier aan de actualiteit willen aanpassen, kunnen aanmoedigen en faciliteren, bijvoorbeeld door snel financiering te organiseren. Daarnaast kijken we naar de invloed van veranderende sociale (on-)veiligheid op wetenschap en onderzoekers, en hoe we in tijden van hoge druk de kwaliteit van onderzoek, (ethische) goedkeuring, publicatie en peer-review kunnen blijven waarborgen. Ook reflecteren we op de kwaliteit en de inzet van fieldlab-experimenten.

Continue Reading

KNAW: Modelleren met onzekerheden

Datum: 20 December 2021
Tijd: 00:00 - 00:00
Locatie: Webinar

Vanaf het begin van de COVID-19-pandemie hebben epidemiologische analyses en wiskundige modellen een belangrijke rol gespeeld bij het voorspellen van pandemiescenario's en het effect van interventiemogelijkheden om het coronabeleid te sturen. Naar aanleiding van de recente besmettingsgolf in heel Europa worden nieuwe maatregelen besproken, zoals boostervaccins, vaccinatie van kinderen en beperkingen voor specifieke groepen via coronatoegangsbewijzen (1/2/3G-beleid en combinaties daarvan). In dit webinar bespreken we welke factoren cruciaal zijn voor modellering en kijken we samen met deskundigen uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Israël vanuit een internationaal perspectief naar de interventiemogelijkheden.

Continue Reading

KNAW: Toeval in de geneeskunde

Datum: 26 October 2021
Tijd: 00:00 - 00:00
Locatie: Online

Stel dat we alle externe oorzaken en interne mechanismen van het ontstaan van ziekten zouden kennen. Zou het toeval dan nog een rol spelen bij wie er bijvoorbeeld kanker krijgt en wie niet? Kunnen we dan voorspellen of iemand een hartaandoening of Alzheimer zal krijgen? In dit webinar vertellen drie wetenschappers over hun onderzoek en komen zij met uitdagende stellingen over de rol van toeval in de geneeskunde.

Continue Reading

KNAW: Opdrachtonderzoek en academische vrijheid: hoe leid je samenwerking in goede banen?

Datum: 11 October 2021
Tijd: 00:00 - 00:00
Locatie: Online

Hoe stimuleer je samenwerking tussen wetenschap en opdrachtgevers en vergroot je daarmee de maatschappelijke relevantie, maar voorkom je tegelijkertijd directe beïnvloeding of andere ongewenste effecten? Wie heeft daarin welke verantwoordelijkheid?

De KNAW wil met deze en andere discussies het gesprek over academische vrijheid aanjagen, zoals zij heeft aangekondigd in het rapport Academische vrijheid in Nederland. Deze bijeenkomst is onderdeel van een reeks van de KNAW over Academische vrijheid.

Continue Reading

KNAW: Lancering KNAW-advies over medicijnontwikkeling ‘Meer efficiëntie door innovatie’

Datum: 5 October 2021
Tijd: 00:00 - 00:00
Locatie: Online

In het adviesrapport 'Meer efficiëntie door innovatie' inventariseert de KNAW de mogelijkheden om het onderzoek naar, de ontwikkeling van en de toegang tot nieuwe geneesmiddelen efficiënter te laten verlopen. Geïllustreerd met voorbeelden beschrijft het rapport hoe de wetenschap bijdraagt aan de gezondheidszorg en patiëntenbelangen, en waar hindernissen te verwachten of te nemen zijn.

Tijdens deze bijeenkomst presenteert de KNAW het adviesrapport en komen vertegenwoordigers uit de wetenschap, patiëntenverenigingen en beleid aan het woord over de problemen en kansen die zij signaleren. Tijdens een paneldiscussie bespreken experts welke stappen nodig zijn om de toegang tot nieuwe geneesmiddelen te verbeteren.

Continue Reading

KNAW: Innovatie versneld door coronacrisis

Datum: 15 April 2021
Tijd: 00:00 - 00:00
Locatie: Webinar

Het medisch-technisch wetenschappelijk onderzoek is mede door de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen. De ontwikkeling van sneltesten en nieuwe beademingsapparatuur zijn daar voorbeelden van. De medisch-technische onderzoekers van vanavond laten zien hoe de coronacrisis ontwikkelingen binnen hun vakgebied beïnvloedt. En hoe de pandemie op onverwachte onderzoeksvelden een bijdrage kan leveren aan het oplossen van problemen.

Continue Reading

KNAW-webinar Het nieuwe coronavirus en de feiten over vaccinatie

Datum: 7 January 2021
Tijd: 00:00 - 00:00
Locatie: Webinar

Naar verwachting start op 8 januari 2021 het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus. Het eerste coronavaccin van Pfizer/BioNTech is door het Europees medicijnagentschap (EMA) goedgekeurd en het tweede, van Moderna, volgt waarschijnlijk begin januari. In de tussentijd is er een nieuwe variant van het virus opgedoken. Nederland krijgt een groot aantal doses van de goedgekeurde vaccins. Maar hoe werken deze vaccins? Zijn ze even effectief bij de gemuteerde variant? Welke bijwerkingen kunnen optreden? En zijn we dan eindelijk van het virus af? De wetenschappers van vanavond lichten de wetenschappelijke feiten over vaccineren nader toe.

Continue Reading

KNAW: Onstuimig onderzoek: metaperspectieven op coronawetenschap

Datum: 14 December 2020
Tijd: 00:00 - 00:00
Locatie: Webinar

Het onderzoek naar het nieuwe coronavirus vindt plaats onder hoge publieke en politieke druk. Maar hoe betrouwbaar is deze 'fast science'? En waar ligt de grens tussen wetenschap en politiek? In dit webinar geven wetenschappers op het gebied van communicatiewetenschap, methodologie, wetenschapssociologie en –filosofie, antwoord op deze vragen. Ook bespreken ze het belang van de betrokkenheid van niet-wetenschappers voor 'open science’ en gaan ze in op de vraag hoeveel onenigheid en onzekerheid acceptabel is in de wetenschap.

Continue Reading