KNAW: Innovatie versneld door coronacrisis

Datum: 15 April 2021

Tijd: 19:00 tot 20:30 uur

Locatie: Webinar

Het medisch-technisch wetenschappelijk onderzoek is mede door de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen. De ontwikkeling van sneltesten en nieuwe beademingsapparatuur zijn daar voorbeelden van. De medisch-technische onderzoekers van vanavond laten zien hoe de coronacrisis ontwikkelingen binnen hun vakgebied beïnvloedt. En hoe de pandemie op onverwachte onderzoeksvelden een bijdrage kan leveren aan het oplossen van problemen.

Continue Reading

KNAW-webinar Het nieuwe coronavirus en de feiten over vaccinatie

Datum: 7 January 2021

Tijd: 19.00 - 20.30 uur

Locatie: Webinar

Naar verwachting start op 8 januari 2021 het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus. Het eerste coronavaccin van Pfizer/BioNTech is door het Europees medicijnagentschap (EMA) goedgekeurd en het tweede, van Moderna, volgt waarschijnlijk begin januari. In de tussentijd is er een nieuwe variant van het virus opgedoken. Nederland krijgt een groot aantal doses van de goedgekeurde vaccins. Maar hoe werken deze vaccins? Zijn ze even effectief bij de gemuteerde variant? Welke bijwerkingen kunnen optreden? En zijn we dan eindelijk van het virus af? De wetenschappers van vanavond lichten de wetenschappelijke feiten over vaccineren nader toe.

Continue Reading

KNAW: Onstuimig onderzoek: metaperspectieven op coronawetenschap

Datum: 14 December 2020

Tijd: 19:00 tot 20:30 uur

Locatie: Webinar

Het onderzoek naar het nieuwe coronavirus vindt plaats onder hoge publieke en politieke druk. Maar hoe betrouwbaar is deze 'fast science'? En waar ligt de grens tussen wetenschap en politiek? In dit webinar geven wetenschappers op het gebied van communicatiewetenschap, methodologie, wetenschapssociologie en –filosofie, antwoord op deze vragen. Ook bespreken ze het belang van de betrokkenheid van niet-wetenschappers voor 'open science’ en gaan ze in op de vraag hoeveel onenigheid en onzekerheid acceptabel is in de wetenschap.

Continue Reading

KNAW: Gentherapie

Datum: 24 September 2020

Tijd: 19.00 - 20.15 uur

Locatie: Online

Wat zijn de mogelijkheden en potentiële risico’s van gentherapie? Tijdens de online bijeenkomst Gentherapie gaan vier wetenschappers in op deze vragen en belichten ze gentherapie nu en in de toekomst. Bij gentherapie wordt genetisch materiaal in de mens ingebracht met als doel een aandoening, ontstaan door een of meerdere niet goed functionerende genen, te genezen. Succesvolle voorbeelden zijn de reparatie van gendefecten zoals ADA-SCID en de behandeling van kanker met gemodificeerde virussen of afweercellen.

Continue Reading

KNAW: Verbonden tegen Covid-19 – Hoe netwerken pandemieën verspreiden en bestrijden

Datum: 30 June 2020

Tijd: 19.00 - 20.30 uur

Locatie: Webinar

De razendsnelle verspreiding van Covid-19 is mogelijk gemaakt door mondiale netwerken van verkeer en sociale interactie. Diezelfde netwerken stellen ons echter ook in staat om Covid-19 te bestrijden. In dit webinar spreken vier experts over netwerkaspecten van pandemiebestrijding, vanuit het perspectief van medische, exacte, sociale en communicatiewetenschappen.

Continue Reading

KNAW: Implementatie Plan S (versnelling van open access) door NWO

Datum: 23 June 2020

Tijd: 19.00 - 20.30 uur

Locatie: Webinar

Twee jaar geleden sloot NWO zich aan bij een internationale groep van onderzoeksfinanciers (cOAlitie S) die de transitie naar Open Access wilden versnellen via Plan S. Vorig jaar heeft cOAlition S de finale versie van de ‘Guidance to implementation’ vastgesteld. Sindsdien heeft NWO uitgewerkt hoe ze dit in haar eigen beleid vorm zal geven. De nieuwe regels worden van kracht voor NWO-calls die vanaf januari 2021 worden gepubliceerd. Tijdens het webinar zal Stan Gielen, voorzitter van NWO, het voorgenomen implementatieplan toelichten waarna wetenschappers uit verschillende wetenschapsgebieden hierop zullen reageren.

Continue Reading