KNAW: Gentherapie

Datum: 24 September 2020

Tijd: 19.00 - 20.15 uur

Locatie: Online

Wat zijn de mogelijkheden en potentiële risico’s van gentherapie? Tijdens de online bijeenkomst Gentherapie gaan vier wetenschappers in op deze vragen en belichten ze gentherapie nu en in de toekomst. Bij gentherapie wordt genetisch materiaal in de mens ingebracht met als doel een aandoening, ontstaan door een of meerdere niet goed functionerende genen, te genezen. Succesvolle voorbeelden zijn de reparatie van gendefecten zoals ADA-SCID en de behandeling van kanker met gemodificeerde virussen of afweercellen.

Continue Reading

KNAW: Verbonden tegen Covid-19 – Hoe netwerken pandemieën verspreiden en bestrijden

Datum: 30 June 2020

Tijd: 19.00 - 20.30 uur

Locatie: Webinar

De razendsnelle verspreiding van Covid-19 is mogelijk gemaakt door mondiale netwerken van verkeer en sociale interactie. Diezelfde netwerken stellen ons echter ook in staat om Covid-19 te bestrijden. In dit webinar spreken vier experts over netwerkaspecten van pandemiebestrijding, vanuit het perspectief van medische, exacte, sociale en communicatiewetenschappen.

Continue Reading

KNAW: Implementatie Plan S (versnelling van open access) door NWO

Datum: 23 June 2020

Tijd: 19.00 - 20.30 uur

Locatie: Webinar

Twee jaar geleden sloot NWO zich aan bij een internationale groep van onderzoeksfinanciers (cOAlitie S) die de transitie naar Open Access wilden versnellen via Plan S. Vorig jaar heeft cOAlition S de finale versie van de ‘Guidance to implementation’ vastgesteld. Sindsdien heeft NWO uitgewerkt hoe ze dit in haar eigen beleid vorm zal geven. De nieuwe regels worden van kracht voor NWO-calls die vanaf januari 2021 worden gepubliceerd. Tijdens het webinar zal Stan Gielen, voorzitter van NWO, het voorgenomen implementatieplan toelichten waarna wetenschappers uit verschillende wetenschapsgebieden hierop zullen reageren.

Continue Reading